Noul an vine cu schimbari in modul de functionare a societatilor PFA si a I.I.
Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare in data de 17 ianuarie 2017.
Pana in prezent prin lege nu se impunea nici un numar de angajati pe care PFA-urile si I.I. il puteau detine si nici o constrangere privind obiectele de activitate pe care acestea le puteau desfasura. Insa, o data cu intrarea legii in vigoare aceste societati trebuie sa aiba in vedere ca au la dispozitie 2 ani pentru a-si schimba forma de organizare. Modificarile privind obiectul de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare nu vor fi taxate de catre Registrul Comertului.
Societatile care nu se vor incadra in termenul stabilit vor fi radiate de catre Registrul Comertului, in termen de 60 de zile de la implinirea termenului.
Prin urmare cele mai importante modificari ale regimului de functionare sunt:
– PFA-urile nu vor putea avea mai mult de 5 clase de activitati conform Clasificarii Activitatilor din economia Nationala (CAEN) si isi vor putea desfasura activitatile simgure sau impreuna cu maximum 3 persoane angajate.
– Intreprinderile Individuale sunt limitate la 10 clase de activitati conform Clasificarii Activitatilor din economia Nationala (CAEN) si isi vor putea desfasura activitatile cu un numar de 8 persoane angajate.
Efecte si solutii legale pentru PFA-uri privind noile reglementari
Limitarile privind numarul de angajati pe care o societate PFA, precum si o Intreprindere Individuala il pot detine in cazul celor care au un numar mai mare de angajati de cat cel impus prin noile reglementari conduce automat la concediere. In acest sens o solutie la indemana dar care presupune anumite riscuri este incetarea CIM ca urmare a desfiintarii locului de munca. Aceasta solutie este dificil de implementat pentru PFA-uri deoarece persoanele concediate au posibilitatea de a contesta decizia in instanta. Mult mai potrivit in cazul PFA-urilor care au nevoie de mai mult de 3 angajati este schimbarea formei de organizare. Si anume, sa se faca trecerea de la PFA la S.R.L. sau la I.I in conditiile impuse de noile reglementari privind modul de functionare.