Anul 2025 se apropie rapid, aducând cu sine noi provocări și obligații pentru fiecare companie. Pe lângă obiectivele de afaceri, există și cerințe stricte legate de gestionarea resurselor umane. Știați că fiecare societate este obligată să își planifice concediile angajaților și să realizeze evaluări anuale ale performanței? Aceste cerințe nu sunt doar o simplă formalitate, ci ele contribuie la un mediu de lucru echilibrat, productiv și bine organizat. Descoperiți în continuare care sunt principalele obligații ale angajatorilor în 2025 și cum pot acestea să îmbunătățească experiența angajaților și să susțină succesul afacerii.

1.Planificarea colectivă/individuală a concediului de odihnă

Pe primul loc este planificarea colectivă/individuală a concediului de odihnă, despre care este important să știți că se face de către angajator cu consultarea salariatului în cazul celei individuale sau a sindicatului/reprezentantului salariaților dacă ne referim la planificarea colectivă.

Dacă în cazul planificării individuale, perioada prevăzută în care salariatul are dreptul de a efectua concediul de odihnă nu trebuie să depășească 3 luni, planificarea colectivă trebuie să aibă o durată minimă de 3 luni, fără a fi prevăzută durata maximă a concediului, dar care nu va putea depăși sfârșitul anului pentru care acesta a fost programat.

2. Criteriile de evaluare ale salariaților

Un alt criteriu pe care trebuie să îl puneți pe lista voastră de angajatori, la început de an, este evaluarea angajaților. Aceasta urmărește atingerea obiectivelor de business și eficientizarea metodei de lucru ale salariaților, operațiune impusă cu ultimele modificări ale Codului Muncii. Principalele elemente de la care începe evaluarea sunt: organigrama și fișa postului, acestea fiind stipulate în contractul de muncă, dar și în Regulamentul Intern.

Criteriile de evaluare diferă de la o poziție la alta, însă cele mai importante rămân abilitățile de comunicare, interesul pentru dezvoltarea performanțelor personale, motivația, atitudinea proactivă și spiritul de echipă. Evaluarea se efectuează printr-un document care se semnează de către ambele părți implicate. 

Așadar, vă dorim un final de an plin de realizări și un nou început plin de energie și inspirație pentru afacerea voastră! Iar dacă aveți nevoie de consultanță în privința obligațiilor și responsabilităților enumerate mai sus, nu ezitați să ne contactați echipa noastră de resurse umane: 

  • office.is@expertmind.ro (Expert Mind Iași) 
  • office.b@expertmind.ro (Expert Mind București).