Pe măsură ce se apropie sfârșitul anului, alături de pregătirile pentru sărbători, companiile resimt presiunea termenelor limită pentru depunerea situației financiar-contabile. Printre aceste obligații se numără și bilanțul contabil – o raportare esențială și obligatorie pentru orice societate comercială. Bilanțul contabil oferă o imagine de ansamblu asupra sănătății financiare a unei afaceri, reflectând nu doar performanțele din anul încheiat, ci și poziția sa economică la final de an. În acest articol, vom analiza importanța bilanțului contabil, structura sa, precum și pașii esențiali pentru întocmirea și depunerea lui corectă, dar și care sunt sancțiunile în cazul nedepunerii situațiilor financiare la timp.
Bilanțul contabil este un document financiar de bază și în același timp instrumentul de monitorizare și evaluare al activității unei societăți, organizație non-profit sau agenții care se întocmește periodic și exprimă în sume/cifre sumarul activității și totodată evoluția acesteia.
La întocmirea bilanțului, activitatea societății este împărțită în două coloane: activ și pasiv. Acestea exprimă încasările din activități proprii, respectiv datoriile și capitalul propriu.
Deși majoritatea antreprenorilor văd bilanțul contabil doar ca pe o obligație fiscală, acesta poate fi inclusiv un instrument de analiză prin care se evaluează activitatea economică, planificare, cât și dezvoltare a activității unei societăți pentru a reduce pierderile și a dezvolta proiecte de buget pentru activitățile următoare.
Conform legislației, bilanțul contabil se întocmește la sfârșitul fiecărui an, respectiv 31 decembrie și se depune în termen de 150 zile de la încheierea exercițiului financiar, de exemplu 30 mai 2025. În cazul entităților precum ONG-urile, termenul de depunere este de 120 zile de la încheierea exercițiului financiar.
Nerespectarea termenului de depunere al bilanțului contabil atrage după sine sancțiuni contravenționale:
a. cele referitoare la întocmire și semnare, cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei;
b. cea referitoare la depunerea în termenul legal cu:
- amendă de la 300 lei la 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 și 15 zile lucrătoare,
- cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 și 30 de zile lucrătoare
- cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, dacă perioada de întârziere depășește 30 de zile lucrătoare.
Spre deosebire de anii anteriori, amenzile nu mai pot fi plătite la jumătate din valoarea lor, facilitatea fiind eliminată prin Legea nr. 296/2023, și, prin urmare, pot depăși 10.000 lei. Amenzile pot ajunge până la 4.500 lei pentru depunerea cu întârziere sau până la 5.000 lei dacă nu sunt deloc depuse. Amenzile pentru nedepunerea rapoartelor ce însoțesc situațiile financiare ajung până la 5.000 lei, iar cele pentru nerespectarea prevederilor referitoare la întocmirea declarației privind asumarea răspunderii pentru întocmirea situațiilor financiare anuale de către administrator (sau o altă persoană cu atribuții similare) sunt de până la 10.000 lei. Aceste amenzi sunt prevăzute la art. 41, respectiv art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991.
Însă nu doar amenzile pot avea impact negativ asupra activității unei firme în cazul nedepunerii situațiilor financiare și a rapoartelor însoțitoare, în termenele legale. Consecințele sunt multiple, de exemplu:
- îngreunarea accesului la credite bancare;
- îngreunarea achiziționării unor bunuri în leasing;
- potențiale complicații în desfășurarea unui control fiscal;
- îngreunarea obținerii unui certificat fiscal.
În concluzie, realizarea unui bilanț contabil corect și bine întocmit este un pas esențial pentru a începe noul an pe o fundație solidă și bine informată. Vă dorim ca bilanțul de anul acesta să reflecte succesul și eforturile investite, oferindu-vă o perspectivă clară pentru un 2025 cât mai prosper. Iar dacă pe parcurs aveți întrebări sau nevoie de asistență, echipa de contabili din cadrul Centrului de Afaceri Expert Mind este pregătită să vă sprijine în orice etapă, pentru ca bilanțul vostru să fie întocmit impecabil. Ne bucurăm să fim alături de voi în drumul spre performanță financiară:
- office.is@expertmind.ro (Expert Mind Iași)
- office.b@expertmind.ro (Expert Mind București).