Pentru ca se apropie termenul de depunere al situatiei financiar contabile ne-am propus ca astazi sa analizam bilantul contabil, o operatiune obligatoriu de indeplinit de toate societatile.
Bilantul contabil este un document financiar de baza si in acelasi timp instrumentul de monitorizare si evaluare al activitatii unei societati, organizatie non-profit sau agentii care se intocmeste periodic si exprima in sume/cifre sumarul activitatii si totodata evolutia acesteia.
La intocmirea bilantului, activitatea societatii este impartita in doua coloane: activ si pasiv care exprima incasarile din activitati proprii, respectiv datoriile si capitalul propriu.
Desi majoritatea antreprenorilor vad bilantul contabil doar ca pe o obligatie fiscala, acesta poate fi inclusiv un instrument de analiza prin care se evalueaza activitatea econimica, planificare cat si dezvoltare a activitatii unei societati pentru a reduce pierderile si a dezvolta proiecte de buget pentru activitatile urmatoare.
Conform legislatiei, bilantul contabil se intocmeste la sfarsitul fiecarui an, respectiv 31 decembrie si se depune in termen de 150 zile de la incheierea exercitiului financiar, de exemplu 29 mai 2020. In cazul entitatilor precum ONG-urile, termenul de depunere este de 120 zile de la incheierea exercitiului financiar.
Nerespectarea temenului de depunere al bilantului contabil atrage dupa sine sanctiuni contraventionale – amenzi cuprinse intre 300 si 4.500 LEI.