Resursele umane reprezintă un domeniu care reunește mai multe specializări precum payroll (salarizare), administrare de personal, accesare de beneficii, subvenții, compensații, recrutare și training. Externalizarea unor astfel de procese de HR (resurse umane) poate fi mult mai eficientă dacă este gestionată corespunzător de o firmă specializată în domeniu și este adaptată la particularitățile fiecărei organizații.

Mullte business-uri tind să își externalizeze procesele de resurse umane (în special pentru payroll și administrare de personal) unor firme specializate, care au costuri considerabil mai mici. Astfel, specialiștii de HR din intern se concentrează pe recrutarea de noi talente sau pe retenția angajaților actuali prin traininguri, teambuilding-uri, activități de echipă sau alte beneficii care îi determină pe angajați să rămână în compania respectivă.

Externalizarea serviciilor de resurse umane este mai simplă decât crezi, iar consultanții în HR din cadrul Centrului de Afaceri Expert Mind te pot ajuta cu tot acest proces:

  • preluăm activitatea de resurse umane (gestiune de personal și payroll), indiferent dacă este la început de drum sau are un istoric;
  • identificăm problemele existente și venim cu soluții personalizate în funcție de speță;
  • gestionăm relația cu instituții precum ITM, ANAF, AJOFM etc.;
  • îți oferim acces la servicii de resurse umane complete, iar taxele suplimentare se aplică doar atunci când sunt solicitate sau necesare operațiuni extra.

 

Acestea fiind spuse, eficiența procesului de externalizare a serviciilor de resurse umane poate varia în funcție de mai mulți factori: nevoile specifice ale organizației, calitatea și nivelul de expertiză al firmei de externalizare sau modul în care este gestionată colaborarea între organizație și firma specializată în HR.

În acest sens, consultanții în resurse umane din cadrul Centrului de Afaceri Expert Mind ți-au pregătit o listă cu principalele 10 beneficii ale externalizării serviciilor de resurse umane:

 

1. Expertiză specializată

Firmele specializate în resurse umane dispun de personal cu experiență și cunoștințe specifice în resurse umane, din diverse domenii de activitate tratând spețe complexe, ceea ce poate asigura o gestionare mai eficientă și profesionistă a tuturor aspectelor legate de HR pentru compania ta

Atunci când alegi o echipă dedicată de resurse umane, cu o vastă experiență în zona externalizată, precum cea din centrul nostru de afaceri, treci responsabilitățile birocratice și administrative în grija noastră, iar tu ai mai mult timp să te ocupi de dezvoltarea afacerii tale.

 

2. Selectarea unei firme specializate de încredere

Alegerea unei firme de externalizare cu o reputație solidă și cu experiență în domeniul resurselor umane este crucială pentru succesul procesului de externalizare. O firmă specializată va putea oferi servicii de înaltă calitate și expertiză în gestionarea diverselor aspecte de HR. În Centrul de Afaceri Expert Mind, avem expertiză de peste 17 ani nu doar în resurse umane, ci în servicii complete pentru antreprenori, iar rezultatul remarcabil de zero amenzi la controalele ITM obținute de partenerii noștri care aplică recomandările și îndrumările noastre ne caracterizează.

 

3. Reducerea costurilor

Așa cum îți spuneam și la începutul articolului, externalizarea proceselor de HR poate aduce economii semnificative în comparație cu menținerea unui departament intern de HR. Poți reduce costurile operaționale și nu va mai fi necesar să plătești salarii și beneficii pentru personalul intern pentru a se ocupa de procese de resurse umane, precum gestionare de personal și salarizare, pentru că acestea vor fi externalizate către o firmă specializată în acest domeniu, cu o echipă profesionistă, cu experiență îndelungată.

De asemenea reducerea costurilor nu se referă doar la bugetul alocat specialistului de HR, ci și ce ar presupune acest lucru atunci când lucrezi cu informațiile din domeniul HR:

  • formarea profesională specifică;
  • accesul la anumite portale de specialitate;
  • accesul la noutățile legislative și interpretarea acestora;
  • economia de timp ce s-ar aloca pe informare în tratarea unei spețe, ș.a.

 

4. Back-up permanent sau temporar al informațiilor despre firma ta

Echipa externă de HR  îți poate fi back-up-ul permanent sau temporar de care ai nevoie, fără costuri suplimentare, astfel încât poți să eficientizezi procesele cheie de business când ai nevoie rapid de o informație sau document. Informațiile de back-up despre afacerea ta vor fi stocate/arhivate de către firma externă pe întreaga durată a contractului de prestări servicii, pentru a le putea accesa oricând este necesar.             

                    

5. Adaptabilitate la schimbările legislative

Externalizarea proceselor de HR ar trebui să ofere companiei tale oportunitatea de a se adapta și de a ajusta serviciile în funcție de schimbările din cadrul organizației sau de schimbările legislative din mediul de afaceri. Consultanții Expert Mind sunt mereu la curent cu modificările legislative în continuă schimbare și te pot ajuta să găsești cea mai bună soluție pentru afacerea ta, indiferent de provocare.

 

6. Comunicarea și colaborarea eficientă

O colaborare strânsă și o comunicare deschisă între business-ul tău și firma de HR externalizată sunt esențiale pentru succesul acestui proces.. Acest lucru asigură înțelegerea clară a nevoilor companiei și oferă posibilitatea de a adapta serviciile externalizate în funcție de cerințe.

 

7. Respectarea standardelor de securitate și de confidențialitate a datelor

Pentru a asigura protejarea informațiilor sensibile ale angajaților și ale afacerii tale este esențial ca firma de HR externalizată să respecte standardele de securitate și de confidențialitate a datelor. În cadrul Centrului de Afaceri Expert Mind avem o echipă profesionistă și proceduri foarte bine puse la punct, prin care îți asigurăm confidențialitatea informațiilor și securitatea datelor din firma ta.

 

8. Continuitate și informare continuă

Atunci când alegi o companie de HR outsourcing, primești lunar rapoarte legate de administrarea de personal și salarizare, pentru a fi la curent mereu cu activitatea de HR a business-ului tău și a reduce astfel riscurile legale și de conformitate în caz de eventuale erori.

Consultanții din centrul nostru de afaceri te pot ajuta să minimizezi riscurile legale și de conformitate pentru afacerea ta, dar mai important decât atât, te ajută să anticipi, să faci previziuni ori scenarii de lucru în funcție de impactul modificărilor legislative.

 

9. Creșterea eficienței și a productivității

Prin externalizarea proceselor de resurse umane către o firmă specializată în domeniu, precum Centrul de Afaceri Expert Mind, poți beneficia de eficiență și expertiză, ceea ce poate duce la o creștere a productivității și a eficienței în gestionarea resurselor umane.

 

10. Concentrarea pe activități cheie

Externalizarea proceselor de HR îți permite să te concentrezi pe activitățile cheie ale afacerii, fără a fi nevoie să aloci resurse semnificative pentru gestionarea aspectelor administrative legate de HR.

 

Concluzie

Așadar, lasă grija proceselor „birocratice” și consumatoare de timp de HR în seama noastră, iar tu concentrează-te pe ceea ce contează cu adevărat: evoluția afacerii tale.

Eficiența externalizării proceselor de HR depinde de o serie de factori precum cei de mai sus, iar o abordare strategică și o colaborare strânsă între organizație și firma de externalizare pot contribui la succesul acestui demers.

Ai nevoie de mai multe detalii?  Completează formularul de aici, iar un expert din cadrul Centrului de Afaceri Expert Mind te va ajuta.