Au fost publicate documentele pentru obtinerea indemnizatiei pe perioada starii de urgenta.

  • S-a eliminat fraza: “intreruperea totala sau partiala a activitatii in baza deciziilor emise de autoritati” si s-a inlocuit in “ intreruperea activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului”, deci nu se precizeaza daca este vorba de reducerea activitatii sau inchiderea totala incepand cu 16 martie.
  • S-au eliminat domeniile de activitate, nu s-a mai mentionat expres activitatile afectate “in baza deciziilor date de autoritati”.

Ce inseamna intreruperea activitatii?

Trebuie sa fi avut activitate in lunile precedente: ianuarie, februarie 2020. Deci, in aceasta perioada ati avut cel putin o incasare;

·  Activitatea este afectata direct sau indirect de instituirea starii de urgenta (din 16 martie 2020)- anume de limitarea mobilitatii persoanelor si a bunurilor;

·  Incepand cu data de 16 martie nu ati mai facut livrari de bunuri si servicii, s-au incasat facturile emise inainte de declararea starii de urgenta;

·  Nu s-au mai facut achizitii de bunuri si servicii care sa fie legate de obiectul de activitate;

      Recomandarea noastra este ca pentru a justifica intreruperea activitatii ca urmare a efectelor produse de coronavirus este sa documentati cu probe, adica argumente – din sfera comercialului dvs., antreprenoriala, relatia cu clientii, comenzile primite, blocajele din activitatea dvs. Daca dumneavostra considerati ca aveti argumente care sa sustina cererea, atunci puteti demara procedura.

Suma bruta de 4071 lei – lunar, pe perioada starii de urgenta – va fi impozitata. Cand apar normele se va clarifica cine va impozita (varianta 1: AJPIS retine la sursa si vireaza netul, sau varianta 2: incasati dvs. suma bruta si virati catre stat).

Va rugam sa parcurgeti cu atentie declaratia pe propria raspundere , intru-cat semnarea acesteia presupune:

·  ca situatia afacerii dumneavoastra corespunde cu situatia descrisa in „Declaratia pe propria raspundere”

·  ca ati luat la cunostinta incidenta sub care semnati declaratia si anume :


Art. 326. – Codul Penal
: Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.